TOP
iplik dikiş ciltleme: çok sayfalı baskılarınız için ekonomik çözüm

İplik Dikiş Ciltleme: Çok Sayfalı Baskılarınız için Ekonomik Çözüm

Ciltleme çok sayfalı ürünlerin bir araya getirilmesi söz konusu olduğunda en önemli detaylardan. En genel haliyle ciltlemeyi katlı hale getirilmiş kağıt tabakalarının formalar halinde toplanarak bir ürüne dönüştürülmesidir. Dönüştürülen ürünler kitap, dergi, broşür, katalog gibi her türlü basılı materyaller olabilir.

Ciltlemede pek çok farklı yöntem kullanılır ve kullanılan yöntemlere göre ürünün maliyeti, kullanım ömrü, hazırlanma süresi, kullanım kolaylığı vs. farklılık gösterir. Her ciltleme türünde kullanılan materyaller farklılık arz ettiği için maliyet değişir. Bu da ürünün genel maliyetini etkiler. Bazı ciltlemeler çok daha uzun ömürlü sonuç verdikleri için ürünün kullanım yoğunluğuna göre seçim yapılır. Bazı ciltlemeler sayfaların tamamen açılmasına izin verirken bazıları daha dar açılı açılır. Dolayısıyla doğru ciltlemenin seçilmesi çok önemlidir. En sık tercih edilen ciltlemelerden birisi iplik cilt olmakta, çok sayfalı baskılar için ekonomik çözümlerden birisi olarak tercih edilmektedir.

İplik Dikiş Ciltleme Nedir?

İplik dikiş ciltleme yönteminde pek çok farklı iplik türü kullanılır. Adını da bundan dolayı alır. İlk olarak formalar sırtlarından delinir ve pamuk, ipek, naylon gibi farklı ipliklerle dikilir. Geçmişte elle yapılan iplik dikiş ciltleme günümüzde makine ile yapılır olmuştur. Makinelerde formalar hazır edildikten sonra birbirlerine dikilmekte, ardından kitabın içeriğini oluşturan gruplar halinde kesilmektedir.

İplik dikiş ciltlemede çeşitli makinelerden istifade edilebilir. Elle beslemeli makineler, zincir beslemeli makineler, otomatik beslemeli makineler ve kırma makinesine bağlı iplik dikiş makineleri en çok kullanılanlardır. Bunların her birisinin çalışma sistemi ve üretim hızı farklılık gösterebildiği gibi uygulanabilen iplik dikiş çeşitleri de bazılarında çok daha geniş olabilmektedir.

İplik dikiş ciltleme yöntemlerinde formalar ipliklerle birbirlerine dikildikten sonra ortaya çıkarılacak ürün her ne ise ona göre detayları işlenir. Farklı kapaklar yapılır. Kapak süslemeleri gerçekleştirilir. İplik yoğunlukları ve dikiş yöntemleri çok farklı şekillerde yapılabilir. Diğer ciltleme yöntemlerine göre daha maliyetlidir. Ancak en uzun ömürlü ciltleme kabul edilir. Bu yüzden koleksiyonluk eserlerde ya da çok yoğun kullanılacak ürünlerde iplik dikiş ciltleme tercih edilir. Bu yönüyle aslında daha ekonomik olduğu söylenebilir. İplik dikiş dışında başka ciltleme yöntemleri de vardır.

En Yaygın Ciltleme Yöntemleri

  • Amerikan Cilt: Bu yöntemde formalar özel makinede dört bir tarafından kesilerek sırtına tutkal sürülür. Tutkal üzerine daha da sağlamlaştırmak için tülbent tarzı bez ya da teller yerleştirilir. Üzerine de kapak eklenerek preslenir. Hızlı uygulanabilmesi ve ekonomik olması en fazla tercih edilen ciltlemelerden olmasını sağlamaktadır. Sadece kuşa kağıtlara uygulanamamaktadır.
  • Sıvama Cilt: Sağlam ciltleme arayanların öncelikli tercihlerinden birisidir. İki farklı türü olup ilki içi süngerli sıvama ciltlemedir. Kapaklar bu sayede daha yumuşak olduğu gibi daha kalın olurlar. Diğeri süngersiz sıvama cilttir. Kapaklarda yazı, görsel gibi farklılıklara izin verir. Özellikle uzun yıllar kullanılması düşünülen kitaplarda, albümlerde ve kataloglarda tercih edilir.
  • Tel Dikiş: En yaygın ciltleme yöntemleri arasında bir diğeri tel dikiştir. Kağıtlar tel zımbayla birbirlerine tutturulurlar. İki şekilde yapılır. Bunlardan ilki sırttan tel dikiştir. İkincisi de üstten tel dikiştir.

Sırttan tel dikiş yapıldığında sayfaların tamamen açılabilir. Bu da okuma sırasında kolaylık sağlar. Broşür, dergi, katalog gibi ürünlerin ciltlenmesinde en pratik ve en ekonomik yöntemdir.

Üstten tel dikiş daha kalın ürünlerde tercih edilir. Basılı bütün materyallerde yoğun olarak kullanılır. Bu yöntem sayfaların tamamen açılmasına izin vermez. Bu yüzden çok yoğun kullanılacak ve uzun süreli olması istenen ürünlerde tercih edilmez.

  • Spiril Cilt: Son dönemlerin en yaygın ciltleme tipleri arasında yer alan spiral cilt çok sayfalı işlerde kullanılır. Sayfalar delinir ve PVC ya da telden yapılan mekanizmaya sayfalar takılır. Yarım milyon sayfaya kadar işlerde tercih edilebilir. Yine duvar takvimlerinde, masaüstü takvimlerinde vs. de kullanılır.
  • Helezon Cilt: Spiral ciltlemeye benzer yöntem uygulanır. Çok sayfalı ürünlerde öne çıksa da mekanizma delikleri daha farklıdır. Kullanılan mekanizma daha kalındır.
  • Mekanik Cilt: Mekanik ciltte kapak ve iç sayfalar kitap formunda birleştirilir. Daha sonra plastik ya da metal spiralle, vidayla veya perçinle sabitlenir. Çok uzun ömürlü olması istenen ürünlerde tercih edilir.

Yorum Yazın

× WP