TOP
kaliteli dijital baskı nedir? kullanım alanları nelerdir?

Kaliteli dijital baskı nasıl yapılır? Kullanım alanları nelerdir?

Bilgisayar ortamında hazırlanan görsel veya yazılı içeriklerin farklı materyaller üzerine basılması tekniğine dijital baskı denilmektedir. Dijital baskı, afişlerden broşürlere, billboardlardan cephe kaplamalarına kadar oldukça geniş bir kullanım yelpazesine sahip olup farklı malzemelere baskı işleminin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlamasından dolayı da kullanım alanları her geçen gün genişlemeye devam etmektedir.

Dijital Baskı Nedir? Nasıl Yapılır?

Firmalar, kurum veya kuruluşlar zaman zaman reklam yapmak, adlarını daha geniş kesimlere duyurmak veya bünyelerinde sunduğu hizmetler, ürünler ve fırsatlar hakkında insanları bilgilendirmek amacıyla pek çok broşür veya afişler hazırlatmaktadır. Bunun yanı sıra yeni çıkan bir film tanıtımı, sanat sergileri duyurusu yada konser afişleri gibi haberlerin halka duyurulabilmesi içinde pek çok billboard sunumu hazırlanmaktadır. Aslında afişler, broşürler ve billboardlar, birbirinden farklı tasarımlarla birbirinden farklı kalitedeki kağıtlar kullanılarak hazırlanan birer dijital baskı örneğidir. Peki kullanım alanı bu kadar geniş olan dijital baskı nedir?

Bilgisayar ortamında farklı programlar kullanılarak hazırlanan yazılı veya görsel içerikler barındıran tasarımların, kullanım alanına bağlı olarak seçilen materyaller üzerine baskılama işlemine dijital baskı adı verilmektedir. Kağıt, folyo, branda ve daha pek çok ürün üzerine basılabilen içerikler sayesinde dijital baskı kullanım alanları hemen hemen her sektöre yayılmış durumdadır.

Dijital baskı çeşitleri ise en genel anlamda;

  • Branda,
  • Afiş,
  • Vinil,
  • One way vision,
  • Şeffaf folyo ve
  • Cast folyo olarak sıralanabilmektedir.

Bu ürünler hem dış hem de iç mekanlarda kullanıma bağlı olarak farklılıklar göstermektedir.

Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Dijital baskı kullanım alanları her geçen gün genişlemekle birlikte şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Firma, kurum veya kuruluşların tanıtımı için kullanılmaktadır.
  • Cephe kaplamalarında kullanılmaktadır.
  • Duyuru, haber veya tanıtım amaçlı panolarda kullanılmaktadır.
  • Afişlerde kullanılmaktadır.
  • Billboardlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Tabelalarda kullanılmaktadır.
  • Cam kaplamalarında kullanılmaktadır.
  • Araçlarda kullanılmaktadır.
  • Dış mekan ve iç mekan alanlarında kullanılmaktadır.

Dijital baskının bu kadar geniş alanlara yayılmasının sebebi ise pek çok avantaja sahip olmasıdır. Hızlı ve seri bir üretime imkan sağlaması dijital baskı avantajları arasında ilk sırada yer almaktadır. Sıradan matbaacılık baskılarına göre yarı yarıya zamandan tasarruf sağlaması, aynı anda pek çok kopya basılmasına olanak sunması ve baskılamalarda farklı materyaller kullanılabilmesi en büyük avantajları arasında yer almaktadır. Kaliteli ve net baskılı ürünler sunması sayesinde mükemmel bir sonuç oluşturan dijital baskı, bu özelliği sayesinde de günümüzde en çok tercih edilen baskı çeşidi olmaktadır.

Dijital baskı dezavantajları ise maliyetinin standart baskı çeşitlerine göre daha yüksek olmasıdır. Eğer baskı sayısı az ve çok kaliteli bir baskı ürünü istenmiyorsa dijital baskı kullanılması daha yüksek bir maliyete sebep olmaktadır. Ancak “Dijital baskı nedir ki?” diye düşünmüyor ve baskı işlemlerinizde kaliteli sonuçlar görmek istiyorsanız kullanım alanına bağlı olarak dijital baskı çeşitleri seçeneklerini tercih etmeniz pek çok faydayı sizlerle buluşturacaktır.

Dijital Baskı İle Ofset Baskı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Oldukça uzun yıllardır baskıcılık alanında kullanılan ofset baskı, günümüzde de zaman zaman tercih edilmektedir. Peki bu kadar uzun yıllardır kullanılan ve hala kullanılmaya da devam eden ofset baskı nedir?

Bu baskı çeşidi, bir kauçuktan yardım alınarak mürekkeplerin kağıda geçirilmesi prensibine dayanmaktadır. Her çeşit kağıda ve farklı gramajlara baskı yapılabilmesine olanak sağlaması nedeniyle günümüzde de zaman zaman tercih edilmektedir.

Dijital baskı ve ofset baskılar birbiriyle hemen hemen benzer temellere dayansa da birbirilerine göre farklı avantajlar barındırmaktadır. Örneğin dijital baskılar, farklı malzemelere baskı yapılabilmesine olanak sağlarken ofset baskılar sadece kağıt çeşitlerine baskı yapılabilmesine imkan vermektedir. Ofset baskılar, az sayıda ve normal kalitedeki baskılarda daha uygun bir fiyat sağlarken dijital baskılar fazla sayıda ve kaliteli üretimlerde avantaj sağlamaktadır.

Ofset baskılara göre çok fazla sayıdaki baskıda zamandan büyük bir tasarruf sağlayan dijital baskılar, iç ve dış mekanlara özel olarak üretilmesi nedeniyle uzun süreli kullanım imkanı da sağlamaktadır. Ofset baskılara göre sağladığı avantajlar sıralandığında “Dijital baskı nedir?” sorusu da açıklığa kavuşmaktadır.

Dijital Baskının Kullanım Alanları

Farklı ürünlerle hazırlanabilmesine olanak sağlaması nedeniyle oldukça geniş bir kullanım ağına sahip olan dijital baskı, genel anlamda iç ve dış mekan dijital baskı çeşitleri olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır.

Firmaların, kurum ve kuruluşların hizmet verdikleri sektörlerinde isimlerini duyurabilmeleri ve kendi reklamlarını kaliteli bir şekilde yapabilmeleri için dijital baskıları tercih etmeleri gerekmektedir. Günümüzde dijital baskı kullanım alanları hemen hemen her sektörde mevcut olmasından dolayı dijital baskıda kullanılan malzemeler de bu amaç nedeniyle geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.

Bu malzemeler genellikle branda, kağıt ve folyo olarak sıralansa da dış cephe ve araba kaplamalarında da sıklıkla kullanılmaktadır.

Dijital Baskı Çeşitleri

Dijital baskı çeşitleri;

  • Dış mekan dijital baskı ve
  • İç mekan dijital baskı olmak üzere 2 ana başlık altında toplanmaktadır.

Bu başlıklardan ilki olan dış mekan dijital baskı özellikleri şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Dış mekanlarda kullanılan dijital baskılar, her türlü hava koşuluna karşı dayanıklılık özelliği gösterecek şekilde hazırlanmaktadır. Bina dış cephe kaplaması, araç giydirme, broşür ve afiş gibi alanlarda kullanılan bu baskı türü farklı alt başlıklarda gerçekleştirilmektedir.

Folyo Baskı: Dükkanlarda ya da mağazalarda vitrinlere ve camlara giydirilmek amacıyla hazırlanan bir basım tekniğidir.

Cast Folyo Baskı: Araç giydirme işlemlerinde daha iyi bir yapışma sağlayabilmesi için ısıl işlem görmeye dayanıklı olarak gerçekleştirilen bir basım tekniğidir.

Mesh Branda Baskı: Reklamcılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere hazırlanmış ve binaların dış cephelerine giydirilen bir basım tekniğidir.

Vinil – Branda Baskı: Bina cephelerinde kullanım amacıyla hazırlanan bir basım tekniğidir.

One Way Vision Dijtal Baskı: Sadece camlarda kullanım için hazırlanan bu basım türünde, tek tarafı yapışkan ve delikli özelliklerle hazırlanan baskılar, camın iç kısmından dışarının görünmesini sağlarken dışarıdan iç kısmın görülmesini zorlaştırmaktadır.

Megalight Baskı: Genellikle panolarda ve billboardlarda kullanılacak olarak büyük ebatlı posterlerin baskısında kullanılan bu yöntem, kağıtların farklı hava koşullarına dayanımını sağlayacak şekilde farklı kağıtlar ve boyalar kullanılarak hazırlanmaktadır.

Canvas Baskı: Tuale baskı adıyla da bilenen bu yöntem 1.sınıf canvas kumaşının üzerine dijital baskı yapılmasıyla elde edilmektedir.

Duratrans Baskı: Plastik hammaddeden üretildikten sonra ışıklı bir çerçeveye yerleştirilerek baskıların sergilendiği baskı türüdür.

  • “İç mekan dijital baskı nedir?” sorusuna gelindiğinde ise iç mekan baskılar, dış mekan dijital baskı teknikleri ile benzerlikler göstermektedir. İç mekanlara özel üretilmesi nedeniyle farklı hava koşullarına dayanıklı değildir. Maksimum ölçüleri 1,5 metre civarında olmaktadır. Oldukça net bir görüntüye sahip olmalarının yanı sıra canlı ve parlak renklerin kullanımına da olanak sağlamaktadır.

İç mekanda kullanılacak olan dijital baskılar; mağaza dekorasyonlarında, vitrinlerde, alışveriş merkezlerinde ve iç mekan panolarında kullanılmaktadır.

Arena Dijital olarak uzun yıllardır hizmet verdiğimiz sektörümüzde 1.sınıf kalite malzemeler ile birlikte profesyonel dijital baskı işlemleri gerçekleştirmekteyiz. Kullanım alanına bağlı olarak farklı tekniklerle hazırladığımız baskı çeşitlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak ve ihtiyacınız olan baskı seçeneklerini karşılamak için firmamızla iletişime geçebilir, uzman kadromuzla işlemlerinizi güvenle tamamlayabilirsiniz.

Sizin için Seçtiklerimiz
Sorry, no posts matched your criteria.

Yorum Yazın

× WP