TOP

Katalog Nasıl Tasarlanır? Tasarım Programları Nelerdir?

Katalog, marka bilincini oluşturmak ve markalaşmak için en etkili araçlardan birisidir ve hemen her sektörde kullanılabilmektedir. Fakat sizi hedefinize ulaştıracak olan başarılı bir katalog olacaktır. Aksi taktirde iyi hazırlanmamış bir katalog hedef kitleniz nazarında itibarınızı arttırma yerine markanıza zarar verecektir. Bu yazımızda iyi bir kataloğun nasıl olması, nasıl hazırlanması gerektiği ve hangi programlardan yararlanılabileceği hususlarına etraflıca yer vereceğiz.

1. Katalog Tasarımı Nasıl Hazırlanır?

Katalog tasarımında günümüz teknolojilerinden en ileri seviyede yararlanılır. Bu yüzden modern bir katalog tasarımı dijital olarak gerçekleştirilir. Ancak bitmiş olan bir katalog ofset baskı ya da dijital baskı şeklinde olur. Çeşitli katalog tasarım programları projelerin daha başarılı olmasını sağlar. Gerek ücretli gerekse ücretsiz pek çok kullanılabilecek online katalog tasarlama programları vardır. Fakat bunların her birisinin özellikleri farklı olduğu için öncelikle sizin projenize, beklentilerinize uygun olanı seçmeniz gerekir.

Online katalog tasarımı yaparken eklemek istediğiniz bilgiler ilk husustur. Bilgiler müşterilerin kataloglardan nasıl yararlanması isteniyorsa ona göre yerleştirilmelidir. Birçok unsur göz önünde bulundurulmalı, müşterilerinizin ürünleri kategorilerine göre mi yoksa her sayfada ayrı ürün şeklinde mi göreceklerine karar vermelisiniz. Yine kataloğun dijital baskı mı olacağı yoksa ofset baskı mı olacağı netleştirilmelidir.

Katalog Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Katalog tasarımı her şeyden önce bir reklam aracıdır ve reklamların başarılı sonuç verebilmesi için detaylara azami dikkat edilmesi gerekir. Bu sayede hedef kitlenizi etkileyebilir, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanıtabilir, satış rakamlarınızı arttırabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken başlıca hususları şöyle sıralayabiliriz:

  • Katalog tasarımında ilk olarak içerik belirlenmeli, içerikte nelere yer verileceği netleştirilmelidir.
  • İçerikten sonra ebat seçimi doğru yapılmalıdır. Müşterilerin elinde şık duracak büyüklükte olmasına dikkat edilmesi gerektiği gibi içeriğe yeterince alan sunacak ölçülerde olmalıdır. Dolayısıyla ürün ya da hizmet içeriği ebat seçiminde önemlidir.
  • Görseller ve metinler kataloğa mutlaka doğru yerleştirilmelidir. Bir intizam olmalı, rast gele yerleştirilmiş imajı vermemelidir. Kullanıcıyı sıkmayacak şekilde her sayfada görsellerin ve metinlerin oranı iyi ayarlanmalı, görseller mutlaka metinle alakalı olmalıdır.
  • Görsel kullanımı başarılı bir kataloğun püf noktalarındandır. Mutlaka doğru görseller seçilmelidir. Kataloglarda kullanıcıların asıl ilgisini çekenlerin görseller olduğu unutulmamalı, orijinal görsellere yer verilmelidir. Eğer ürün satışı üzerine ise mutlaka kendi çekimleriniz olmalıdır.
  • İyi bir katalogda renk seçimi çok önemlidir. Çünkü her rengin bir anlamı, bir gücü vardır ve insan psikolojisini etkiler. Sayfa iç renklendirmelerinden görsel renklerine ve metin renklerine kadar uyum yakalanmalıdır. Mesela kırmızı renk dikkat çekicidir. Prestiji simgeler ve karşı tarafa heyecan verir. Yeşil ve tonları güven sunar. Özellikle dış kapakta kullanımı karşı tarafa güven telkin eder. Siyah kurumsallığı simgeler ve firmanızın ağırlığını yansıtır.

Katalog tasarlanırken aklınızın köşesinde daima hedef kitleniz olmalıdır. Hedef kitlenizin nerede olduğu format (dijital ve fiziksel baskı) tercihini netleştirir. Eğer hedef kitleniz internet üzerinde ise dijital katalog işinizi görecektir. Fakat fiziki olarak dağıtmak, stantlarda sunmak ya da mağazanızda hediye etmek için fiziksel olarak basılmış olması gerekmektedir.

Katalog Bölümleri Neler Olmalıdır?

Katalogların bölümleri içeriğe göre değişir. Genel olaraksa kapak, içindekiler, içerik, iletişim bilgileri olarak sıralanabilir. Bölümlerin sıralaması isteğe bağlı değiştirilebilir.

Katalog Baskı Süreci

Katalog baskı süreci sağlıklı yürütülürse sonucun istenen gibi olma şansı yüksektir. Bu yüzden katalog tasarımı yapılırken ilk olarak içerik belirlenmeli, metinler ve görseller hazırlanmalıdır. Sonra iyi bir tasarım programında bunlar düzenlenmeli, sayfa sayfa yukarda belirttiğimiz püf noktalara göre tasarım gerçekleştirilmelidir. Son olarak da bir adet numune basılmalı, görsellerin, metinlerin nasıl olduğu, istenen netlikte olup olmadıkları incelenmelidir. Herhangi bir değişikliğe gerek yoksa baskı gerçekleştirilerek katalogların teslimatı yapılmalıdır.

2. Tasarım Programları

Katalog tasarımı pek çok alanda olduğu gibi artık internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla gerek ofset gerek dijital kataloglarınızı çeşitli programlar üzerinden hazırlayabiliyorsunuz. E-katalog tasarımı yapılabilecek programların bazıları ücretsiz olarak kullanılabilirken bazıları çeşitli ücretler isteyebilmektedir. Bu yüzden online katalog tasarımı yapacağınızda ücretli ya da ücretsiz programlardan yararlanmak tamamen sizin tercihiniz.

Ücretsiz Grafik Tasarım Programları

Grafik tasarım programları dendiğinde çoğu kişinin ilk baktığı ücretsiz olanlardır. Özellikle de işin püf noktalarına hakim olmayan ya da tam olarak ne yapacağına karar veremeyenler ücretsiz tasarım programları ile ihtiyaçlarını gidermeye çalışır.

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz online tasarım programları oldukça fazladır. Bunların her birisinin işleyişinde ufak farklılıklar olmakta, bu yüzden de hepsi herkesin talebine cevap vermeyebilmektedir. Özellikle de profesyonel grafik tasarımcı olmayanlar için en kolay tasarım programları arasında seçim yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bu alanda tercih edebileceğiniz başlıca ücretsiz grafik tasarım programları şunlardır:

  • Inkspace: Profesyonel vektör yazılım programlarından birisidir. Windows, Mac, Linux, Osx sistemlerinde çalışabilmekte ve tüm dünyada grafikerlerce katalog tasarımında kullanılmaktadır. Çok dilli ve basit arayüzlü olması en büyük artılardandır.
Inkspace logo
  • Gimp: Piksel tabanlı grafik tasarım programlarından birisidir. Linux işletim sistemi esasına göre geliştirilmiş olsa da çeyrek asrı geçkin süredir kullanılmaktadır. Windows, Mac OS sürümleri de mevcuttur.
Gimp Logosu
  • Vectr: Hem tarayıcınız üzerinden hem de program olarak indirip kullanabileceğiniz programlardan birisidir. Kullanımının pratikliği ve işlevselliği ile öne çıkmaktadır.
Vectr Logosu
  • Easy.ly: İnternet üzerinden infografik hazırlayabileceğiniz sitelerden birisidir. Sitede bazı hazır şablonlar bulunuyor. Bunları kullanabileceğiniz gibi en baştan kendi istediğiniz şekilde de tasarımlarınızı hazırlayabilirsiniz. Daha ileri özellikler için pro üyelik satın almanız gerekmektedir.
Easyly logosu
  • Picasa: Tüm dünyada kullanılan, işlevleri oldukça fazla ve tamamıyla ücretsiz grafik tasarım programlarından birisidir. 2002 yılından bu yana Google tarafından geliştirilmekte, özellikle basitliği ve kullanıcı dostu arayüzü ile öne çıkmaktadır.
Picasa Logosu
  • PhotoScape: Grafik tasarım, fotoğraf düzenleme gibi alanlarda en sevilen programlardan birisidir. Gösterici, düzenleyici, sayfa, birleştirme, yazdırma, ayırıcı, ekran yakalama, RAW dönüştürücü, toplu düzenleyici gibi pek çok özelliği bulunan program hem ücretsiz olması hem zengin içeriği ile öne çıkmaktadır.
PhotoScape Logosu
  • Canva: Ücretsiz ve web tabanlıdır. Katalog dahil pek çok görseli profesyonel şekilde hazırlamaya imkan verir. Kullanım kolaylığı ve Türkçe olmasıyla her aşamada destek sağlar.
Canva Logo
  • Venngage: Belli özellikleri ücretsiz kullanma imkanı sunan platforma öncelikle kayıt olmanız gerekiyor. Daha sonra kütüphanesini kullanabilir ya da kendi içeriklerinizi yükleyebilirsiniz. Hazırladıklarınızı online olarak paylaşabilirsiniz.
Venngage logosu

Ücretli Profesyonel Tasarım Programları

Profesyonel tasarım programları arasında bazıları da ücretli olarak kullanıma sunuluyor. Eğer arayışınız en kapsamlı tasarım programları yönündeyse mutlaka ücretlilerden birisine yönelmelisiniz. Ücretli tasarım programlarının çoğu zaman içerikleri ücretsizlere nazaran daha geniş oluyor ve kullanırken de daha fazla destek sağlıyor. Belli bir ücret karşılığında kullanabileceğiniz en iyi tasarım programları arasında şunları sayabiliriz:

  • Adobe Illustrator: Vektörel çizimler yapmak ve düzenlemek için kullanılan programların başında gelir. Duvar kağıtları, logolar, davetiyeler, afişler, kataloglar ve daha fazlası hazırlanabilir.
Adobe Illustrator Logo
  • Adobe Photoshop: Illustrator’a benzemekle birlikte Adobe Photoshop piksel tabanlıdır. Diğeri vektör tabanlıdır. Projeye göre tercih yapılabilir.
Adobe Photoshop Logo
  • Adobe Indesign: Özellikle çoklu sayfa tasarım desteği ile öne çıkan, gelişmiş araçlara sahip, pek çok parametreyi içinde bulunduran bir programdır. Sanatsal işlerde ve çizimlerde fazlaca tercih edilir.
adobe Design Logo
  • Corel Draw: Vektörel tabanlıdır. Sade ve kullanımı kolay arayüzü ile dikkat çeken program ücreti ile de daha makuldür.

Belirtmiş olduğumuz programların hangisinin kullanılacağı özellikle grafikerin uzmanlığına ve proje detaylarına göre tespit edilmelidir.

Corel Draw

Yorum Yazın

× WP