TOP
yarım kesim kuşe etiket

Tür, Özellik ve Kullanıma Göre Etiket Çeşitleri

Etiketler gıdadan perakendeye, tekstilden kozmetiğe hemen bütün sektörlerde kullanılmaktadır. Markaların müşterilere hitap edebilmesinin yanında ürün açıklamasıyla, reklam niteliğiyle ve zamandan, emekten, maliyetten tasarruf imkanı vermesiyle öne çıkmaktadır. Firmamız yılların deneyimi ve uzmanlığı ile bütün etiket taleplerini karşılamaktadır.

Etiketler günlük hayatın hemen her aşamasında karşımıza çıkmakla birlikte teknolojinin gelişmesi, barkod makinelerinin artması, el barkod cihazlarının yaygınlaşması ile birlikte daha fazla öne çıkmaktadır. Kimi zaman elle kimi zaman yazıcılardan üzerlerine bir şeyler yazılan ve ürünlere yapıştırılan etiketler her ne kadar genel olarak beyaz yapışkanlı kağıtlar olarak düşünülse de etiket çeşitleri ve özellikleri oldukça fazladır.

Etiket kullanımı yaygınlaştıkça etiketlerin türleri de artmakta, ihtiyacı karşılamak üzere yeni teknolojiler, yeni materyaller ve tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Bazıları ısı yöntemiyle yazılırken bazıları termal transfer filmleriyle yazılmaktadır. Kimileri ısıdan ve nemden etkilenebilirken kimileri son derece dayanıklı olup yağmurdan, sudan dahi etkilenmemektedir. Hatta üstün etiket özelliği sayesinde bazıları yüksek ısılarda dahi sorunsuzca sabit kalabilmektedir. Bu yazımızda en çok tercih edilen etiket türlerini ve özelliklerini detaylı olarak ele alıyoruz.

Türe Göre Etiket Çeşitleri

Etiket çeşitlerini ilk olarak türlerine göre gruplandırabiliriz. Bu noktada başlıca etiket türleri ve özellikleri şunlardır:

  • Kuşe etiket: En çok üretilen ve en fazla kullanılan etiket türüdür. Kendinden yapışkanlı olup yapışkan özelliği son derece kuvvetlidir. Kuşe etiket çeşitlerini yapıştıkları yerden çıkarmak neredeyse imkansız denilebilir. Her sektörde rahatlıkla istifade edilebilir. Yüzeyi pürüzsüz yapıda olup barkod yazıcı baskıları kalıcı ve parlak olmaktadır. Mat kuşe ve parlak kuşe olarak kendi içinde türleri vardır. Dış etkenlere orta seviyede dayanıklı olup baskılarında solma ve deforme yaşanmaz. Baskılı, baskısız, beyaz, renkli olarak tercih edilebilir.
  • Rulo etiket: Bu etiket türü adını rulo şeklinden alır. Barkod yazıcılara uygun üretilmektedir. Özel kesim ölçülere sahiptirler. Kendi içerisinde kağıt bazlı rulo etiket ve plastik bazlı rulo etiket çeşitleri bulunur. Rulo etiket hemen bütün endüstriyel alanlarda kullanılabilir.
  • Şeffaf etiket: Adından da anlaşılacağı üzere bu etiket türünün en temel özelliği şeffaf olmasıdır. Bu yönüyle şeffaf etiket ardındaki yüzeyi kapatmaz. Hammaddesi plastik olup ısıya, suya ve neme dayanıklıdır. Yırtılma, esneme yapmaz. Termal transfer yöntemiyle baskı yapılabilir.
  • Opak etiket: Aynı zamanda opak PP etiket olarak da adlandırılır. Plastik bazlıdır. Sert yapıya sahiptir. Materyali gereği opak etiket neme, suya, ısıya ve dış ortam kullanımına dayanıklılık gösterir. Esneme yapmaz ve çok baskılanmadığı sürece yırtılmaz. Termal transferle baskılanabilir. Raf ömrü uzun, kullanım alanı geniş, baskı kalitesi üst seviye etiketlerden birisidir.

Özelliğine Göre Etiket Çeşitleri

Etiketlerin her birisinin fiziksel özellikleri farklıdır. Bu yüzden fiziksel özelliklerine göre etiketlerin kullanım alanları, tercih edilebilirlikleri, sektörlere göre rağbet görmesi değişkenlik gösterir. Bunlardan en fazla öne çıkanlar ve özellikleri şöyledir:

  • Metalik görünümlü etiketler: Metalize etiketler olarak da adlandırılan bu etiketlerin üst yüzeyi metalik gri ya da altın yaldız boyaya sahiptir. Yüzeyinde parlak ve yırtılmaz bir hammadde kullanılır. Özellikle sanayi etiketlerinde tercih edilir. Ribbon baskısına uygundur. Zarif ve şık bir görünüme sahip oldukları için ilk bakışta dikkat çekerler.
  • Termal etiketler: Bu tür etiketler barkod yazıcılarda kullanılmaktadır. Ribbon kullanılmadan baskı yapılan termal etiketler termal bir tabakaya sahiptir. Isıya, neme ve dış ortamlara orta seviyede dayanıklıdır. Kendi içinde eko termal, semi termal ve lamine termal olarak üçe ayrılır. Eko termal etiketler daha çok bakliyat, kuru gıda alanında, semi termal etiketler teksti sektöründe; lamine termal ise gıda sektöründe öne çıkar.
  • Örtücü etiketler: Bu etiketler örtücü kağıtlar (sülsajlı) olarak adlandırılır. Temelde kuşe etiket gibi görünürler. Farkı ise uygulandığı yüzeyde altta kalan bir resmin, yazının ya da başka bir etiketin gözükmesine izin vermemesidir. Bu yüzden yapışkanlı yüzeyi koyu renkle kaplıdır. Tıpkı diğer kağıt bazlı etiketlerin özelliklerini taşırlar, nemden ve sudan etkilenirler.

Kullanıma Göre Etiket Çeşitleri

Etiketler çok farklı alanlarda ve faklı işlevlerde kullanılabilmekle birlikte kullanımlarına göre çeşitleri vardır. Kullanım alanına göre etiketler hem malzemesinde hem de boyutunda çeşitlilik ortaya çıkar.

Kullanımlarına göre etiket çeşitlerini ve özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Ürün etiketi: Ürün niteliği taşıyan bütün eşyalarda, parçalarda kullanılabilen ürün etiketi ürünün amacını, özelliklerini, ağırlığını kullanım talimatını, tüketim biçimini gösterir. Bir nevi tüketiciyi bilgilendirme amacıyla üretilmiştir.
  • Marka etiketi: Adından da anlaşılacağı üzere marka etiketi öncelikle markayı gösterir. Ürünü üreten şirketin ismini barındırır. Fakat sadece bununla sınırlı kalmak zorunda değildir. Ürünün amacını, kullanım özelliklerini vs. ile tüketiciyi bilgilendirme amaçlar. Markanın yüzü olacağı için kaliteli, şık ve görünür olması önemlidir.
  • Güvenlik etiketi: Garanti etiketi olarak da adlandırılır. Güvenlik etiketi (kırılgan etiket) yapışkanı çok kuvvetlidir. Plastik malzemeden üretilir ve baskı kalitesi üst düzeydir. Uygulandığı zeminden tek parça çıkarılamaz ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Ribon baskı yapılabilir ve üzerindeki ürünün garantisi niteliğindedir. Etiketin sökülmesi garantinin bozulduğu anlamına gelir. Özellikle elektronik ürünlerde çok fazla tercih edilir.

Yorum Yazın

× WP