TOP

İçeriklerinizi Sunabileceğiniz Dergi ve Kitapçıklar

İşletmeler, firmalar, şirketler ve diğer bütün kendisine bir hedef kitle belirlemiş olanlar hizmetlerini, ürünlerini tanıtmak için çeşitli araçlara ihtiyaç duyarlar. Bunların başında dergiler ve kitapçıklar gelir. Dergiler ve kitapçıklar benzer nitelikte basılı materyaller olsa da hem ortak hem farklı yönleri vardır. Bu yüzden hazırlama aşamasından baskıya kadar her zaman profesyonel bir çalışma gerekir.

Firmamız yarım asrı geçkin süredir müşterileri için dergi, kitapçık tasarımları ve baskıları yapmakta, markalaşmalarına, iş verimliliğini arttırmalarına ve müşteri portföylerini genişletmelerine katkıda bulunmaktadır. Sektörünüz ve faaliyetleriniz her ne olursa olsun bizimle iletişime geçebilir, ihtiyaçlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Bu yazımızda dergi ve kitapçıklar hakkında bütün detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Dergi ve Kitapçıklar Ne Hakkında Hazırlanır?

Dergi ve kitapçık hazırlama oldukça titiz bir iş süreci gerektirir. Fakat detaylarına geçmeden önce dergi ve kitapçığın ne olduğundan, neden ihtiyaç duyulduğundan bahsetmekte fayda var.

Öncelikle dergi, periyodik yayınlanan, ürün ve hizmetlerin hedef kitleye tanıtılmasını amaçlayan, yazılar ve resimlerden oluşan basılı materyaldir. Kitapçıklar ise yine aynı şekilde ürün ve hizmetleri tanıtan basılı materyallerdir. Fakat dergiden farklı olarak periyodik olmak zorunda değildir. İçerikleri dönemsel değil, daha uzun vadeli geçerliliği olan şeylerdir. Dergilerin içerisinde pek çok farklı konuda ve üründe çalışma mevcutken kitapçıklar daha çok tek konu üzerine bina edilir. Kitapçık hangi konu ya da ürünle alakalı ise onun bütün detaylarına yer verilir.

Dergi baskısı ve kitapçık baskısı konularına göre kategorilere ayrılır. Edebiyat, spor, magazin, kültür sanat, siyaset gibi hemen her konuda dergi hazırlanabilir. Dergi ve kitapçık baskısı içeriği ise tamamen amaca göre belirlenir. Örneğin elektronikle alakalı bir dergi hazırlanıyorsa bunda teknolojiyle alakalı yazılara, bilgilere, ürün tanıtım reklamlarına yer verilerek okuyucular bilgilendirilir.

Son dönemde kitapçık ve dergiler hemen her sektörün gözdesi olmuştur. Mesela giyim sektöründe faaliyet gösteren firmalar ürünlerini sezonluk değerlendirdikleri ve müşterilerinin karşısına her sezon yeni moda akımları, yeni ürün trendleri ile çıktıkları için sezonluk dergi baskısı yaptırmayı tercih ediyorlar. Yaz sezonu için hazırlattıkları dergilerde o yazın moda renkleri, trend ürünleri hakkında bilgilendirici yazılarla birlikte kendi markalarının ürünlerine yer veriyorlar. Tişörtler, pantolonlar, gömlekler, takım elbiseler ve diğer ürünlerini tek tek tanıtarak özelliklerini, nasıl kombin edileceğini vs. belirttikten sonra ürün fiyatı ile müşterilerini satın almaya teşvik etmeye çalışıyorlar.

Ayrıca kozmetik, perakende gibi sektörlerde aylık dergi ve kitapçık baskısı talep edilebiliyor. Bunlarda da ürünler ve fiyatlara yer verilerek müşterilere ulaşılmaya çalışılıyor. Sonuç olarak dergi ve kitapçıklarda yer verilecek konularda herhangi bir sınırlama yoktur. Tamamen hedef kitle ve amaca yönelik içerik oluşturularak bunlar haftalık, aylık, sezonluk ya da yıllık olarak hazırlanabilir.

Dergi Tasarımı ve Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Dergi tasarımı ile alakalı en çok karşılaşılan sorulardan birisi dergi tasarımı nasıl yapılır olmaktadır. Dergi tasarlamak öncesi, tasarım aşaması ve sonrası ile bir süreçtir. Öncesinde bazı hususlara netlik kazandırılmalıdır. Örneğin dergi içeriğinin ne olacağı, hangi başlıklara yer verileceği, derginin boyutunun ne olacağı ilk başta karar verilmesi gereken detaylardır.

Dergi tasarlamak özveri ve uzmanlık gerektirir. Ortaya bir karakter bütünlüğü çıkarılmalıdır ve derginin içinde farklı başlıklar, ürünler, hizmetler yer alsa da aynı zamanda genel bir bütünlüğe sahip olmalıdır. Bu noktada bazı elamanlara gereksinim duyulur:

  • Çizgiler,
  • Resimler,
  • Sayfa numaraları,
  • Çerçeveler,
  • Başlıklar,
  • Yazılar,
  • Tablolar,
  • Renkler,
  • Vektörel çizimler.

Tasarımda dikkat edilmesi gerekenler başarılı bir derginin püf noktalarını oluşturur. Her şeyden önce derginin hedef kitleye uygun biçimde tasarlanması, tasarımın okuyucunun dikkatini çekecek nitelikte olması, görsellerin kaliteli ve metinle aynı temayı yansıtması gerekmektedir. Bütün bu hususları başlıklar halinde ele almak daha sağlıklı olacaktır.

a. Kapak

Dergi kapak tasarımı hedef kitlenin ilk bakışta dikkatini çekecek nitelikte olmalıdır. Mutlaka dergi içeriğiyle uygun olmalı, üzerine detaylıca düşünülerek dergiyi okumaya, satın almaya teşvik edici bulunmalıdır. İlgi çekici bir fotoğraf yararlı olabileceği gibi dergi içeriğinden bir kısım da öne çıkarılabilir. Renk tonları ile birlikte yazı fontuna kapak tasarımında dikkat edilmelidir.

b. İç Dizgisi Nasıl Olmalı?

Dergi iç sayfa tasarımı içindekiler sayfasından metinlere ve görsellere kadar tek tek ele alınmalıdır. Dergi dizgisi tasarımı yapılırken sayfa numaraları ile içeriğin aynı sayfada olduğundan emin olunmalıdır. Dergi iç dizayn çalışması yapılırken yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraflar kullanılmalı, gözü yormayacak yazı stilleri, uygun boyutta kullanılmalı ve satır arası, kenar boşlukları okumayı kolaylaştırıcı olmalıdır. İmla kurallarına dikkat edilmelidir.

c. Ciltleme Özellikleri

Ciltleme dergi tasarımında bir diğer husustur. Bunun için farklı ciltleme çeşitleri kullanılabilir. İplik dikiş, tel dikiş ya da Amerikan cilt tercih edilebilir. Hedef kitle, derginin periyodik süresi, ayrılan maliyet gibi detaylar hangi ciltlemenin kullanılacağında etkilidir. Firmamız profesyonel ekibi bütün bu süreçleri başarıyla yürütmektedir.

Yorum Yazın

× WP